Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Липсата на имоти за продажба - ключов проблем на британския жилищен пазар

Брокерите на недвижими имоти във Великобритания имат средно едва 40 имота за продажба

Липсата на имоти за продажба - ключов проблем на британския жилищен пазар

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания отново се повишиха през април, тъй като растящото търсене и недостигът на имоти за продажба наляха допълнително гориво на процъфтяващия пазар, пише Bloomberg.

В доклад, публикуван в четвъртък, Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) отбелязва, че липсата на нови обяви сега е най-голямото притеснение, тъй като търсенето на имоти е нараснало във всяка област на страната. Това повишава цените на пазар, който вече е подкрепен от временното намаляване на данъка върху покупките на жилища и породените от блокадата търсения на допълнителни площи. Брокери на недвижими имоти очакват цените да продължат да растат през следващата година.

„Предлагането на жилища, или по-точно липсата на предлагане, съотнесено с търсенето, е ключовата тема, която става все по-категорична и ясна“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS. Сега брокерите на Острова имат средно едва 40 имота за продажба.

Още по темата
Данните са публикувани на фона на разведряване на перспективите пред икономиката и са признак, че цените ще продължат да растат и след постепенното оттегляне на въведената от финансовия министър Риши Сунак ваканция от гербовия налог върху покупките на жилища в края на юни. Миналия месец Nationwide Building Society съобщи, че цените на жилищата са се повишили с 2,1% през април, най-бързия месечен темп от 17 години.

Според Джон Андюс от имотната агенция Doolittle & Dalley „пазарът е много активен с повече имоти за продажба, а купувачите се надпреварват, веднага щом имот излезе на пазара. Всички все още опитват да се вместят в крайния срок на ваканцията от гербовия налог“.

Дейвид Бойдън от компанията Boydens отбелязва, че пазарът прегрява и спешно са необходими нови инструкции за задоволяване на нуждите на хората, желаещи да се преместят в ново жилище.

Брокери посочват също, че удължаването на ваканцията от гербовия налог и по-бързото разпространение на ваксините подкрепят търсенето и цените, особено в момент, когато предлагането не успява да отговори на търсенето.

В големите градове във Великобритания се наблюдава и ново явление – бягство към покрайнините и предпочитание на имоти с външни пространства, където и да се намират те. Градовете са най-силно повлияни от оставащите в сила ограничения, отбелязват брокерите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Лихвите по ипотечните кредити в САЩ тръгнаха нагоре след заседанието на Фед